Aktualno

LMK termokamere v zdravstvenih ustanovah

25.03.2020

V času širjenja koronavirusa narašča tudi povpraševanje po termovizijskih kamerah, ki omogočajo brezkontaktno merjenje temperature. Z namenom zajezitve širjenja virusa so namreč številna mednarodna letališča namestila termovizijske kamere, pred kratkim pa so dve takšni kameri postavili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

V času širjenja koronavirusa narašča tudi povpraševanje po termovizijskih kamerah, ki omogočajo brezkontaktno merjenje temperature. Z namenom zajezitve širjenja virusa so namreč številna mednarodna letališča namestila termovizijske kamere, pred kratkim pa so dve takšni kameri postavili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

https://krog.sta.si/2742298/vzpon-uporabe-termovizijskih-kamer-v-casu-koronavirusa

LMK kamera v medijih

18.03.2020

Termovizija je ena izmed tehnik, ki lahko hitro prepozna ljudi s povišano telesno temperaturo.

Prispevek STA najdete tukaj.

LMK v Ugriznimo znanost

17.12.2019

Na oddaji RTVSLO Ugriznimo znanost je bila predstavljena psihofiziologija.

Kaj nam je najbolj všeč pri praženem krompirčku ali pri avtomobilih? Kako prijetno ali neprijetno nam je in ali smo sproščeni ali vznemirjeni lahko čutimo sami, v zadnjih letih pa se vedno bolj uveljavljajo meritve našega odziva na psihološke dražljaje. Včasih se učinka zunanjega dražljaja niti ne zavedamo, naš avtonomni živčni sistem pa se odzove in naprave našo reakcijo zabeležijo. To pa s pridom uporablja industrija, da nam ponuja izdelke, ki so nam najbolj všeč.

 

Geršak dobil Fulbrighta

17.12.2019

V zimskem semestru 2018 je član LMK Gregor Geršak kot gostujoči znanstvenik sodeloval v poskusih s področja fizioloških merjenj, merilnih metod v fiziki, družboslovju in psihologiji na Kalifornijski univerzi v Berkeleyu (UC Berkeley). Sodeloval je v izrazito interdisciplinarnih raziskavah, ki so daleč presegale njegovo tehnično znanje in izkušnje. Posledica uspešnega obiska je bilo tudi novo povabilo na Berkeley in podeljena Fulbrightova štipendija, ki jo podeljuje ameriško zunanje ministrstvo. Tako je Gregor Geršak v poletnem semestru 2019 vnovič preživel trimesečno obdobje v laboratorijih najboljše javne univerze na svetu, kjer so "izumili" open source software, neopren, svobodo govora, dva vitamina, 16 elementov in pospeševanje vesolja.

Prvi dan “5 min” je uspel

16.04.2019

Prvi dan “5 min za merjenja” je uspel. Poskuse v avli fakultete si je ogledalo med 200 in 250 osnovnošolcev, srednješolcev in študentov. Predanja (Dewesoft, merjenja v dinozavrskih časih, merjenje doživljanja in kakovost hrane) so bila zelo obiskana.

Masa neznanega krofa je bila ocenjena (N=72) in je od prave vrednosti odstopala za 10 %. Slastnost še nismo izračunali, ampak so bili letošnji krofi precej manj slastni kot lani (verjetno niso sodili pod real food, kot nas je naučil prof. dr. Aleš Kuhar iz BF UL).

Vabljeni tudi jutri!

Program za “5 min za merjenja” je znan

09.04.2019

LMK je objavil program predavanj za letošnjih 5 min.

LMK na Znanstvenem slamu 2018

20.11.2018

Gregor Geršak je na Znanstvenem slamu 2018 predstavljal fiziološka merjenja.

Znanstveni slam 2018

Na Znanstvenem slamu 2018 se bo predstavilo deset raziskovalcev z različnih področij znanosti. Vabljeni k spremljanju v živo.#STAvživo Prenos vŽIVO.si Znanost na cesti / Science on the Street ZRC SAZU Val 202

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Ponedeljek, 19. november 2018

 

Redefinicija kilograma

16.11.2018

Danes (16.11.2018) bodo v Parizu podpisali pogodbo, ki bo prakilogram postavila v zgodovino.

Odličen filmček, ki preprosto razloži, zakaj se bomo kovinskega kilograma znebili in maso osnovali na fizikalnih konstantah (Avogadrovo število, Planckova konstanta).

Maja 2019 se bo vse spremenilo!

14.11.2018

20. maja 2019, na Mednarodni dan meroslovja, se bo po 200 letih spremenil mednarodni sistem enot SI.

20. maja 2019, na Mednarodni dan meroslovja, se bo po 200 letih spremenil mednarodni sistem enot SI. Od takrat naprej bodo vse fizikalne veličine definirane z atomskimi in fizikalnimi konstantami. Prakilogram iz Pariza se bo počasi preselil na muzejske police. (Res počasi, saj bo še dolgo v uporabi).

Več na tem filmu.

Polnjenje tekočega dušika

17.10.2018

Laborant LMK gospod Marjan Slabe polni tlačno posodo s tekočim dušikom.

Tekoči dušik je ena izmed osnovnih snovi, s katerimi lahko zagotavljamo zelo nizke temperature. Tekoči dušik ima namreč točko vrelišča -196 °C.