Aktualno

LMK na Znanstvenem slamu 2018

20.11.2018

Gregor Geršak je na Znanstvenem slamu 2018 predstavljal fiziološka merjenja.

Znanstveni slam 2018

Na Znanstvenem slamu 2018 se bo predstavilo deset raziskovalcev z različnih področij znanosti. Vabljeni k spremljanju v živo.#STAvživo Prenos vŽIVO.si Znanost na cesti / Science on the Street ZRC SAZU Val 202

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Ponedeljek, 19. november 2018

 

Redefinicija kilograma

16.11.2018

Danes (16.11.2018) bodo v Parizu podpisali pogodbo, ki bo prakilogram postavila v zgodovino.

Odličen filmček, ki preprosto razloži, zakaj se bomo kovinskega kilograma znebili in maso osnovali na fizikalnih konstantah (Avogadrovo število, Planckova konstanta).

Maja 2019 se bo vse spremenilo!

14.11.2018

20. maja 2019, na Mednarodni dan meroslovja, se bo po 200 letih spremenil mednarodni sistem enot SI.

20. maja 2019, na Mednarodni dan meroslovja, se bo po 200 letih spremenil mednarodni sistem enot SI. Od takrat naprej bodo vse fizikalne veličine definirane z atomskimi in fizikalnimi konstantami. Prakilogram iz Pariza se bo počasi preselil na muzejske police. (Res počasi, saj bo še dolgo v uporabi).

Več na tem filmu.

Polnjenje tekočega dušika

17.10.2018

Laborant LMK gospod Marjan Slabe polni tlačno posodo s tekočim dušikom.

Tekoči dušik je ena izmed osnovnih snovi, s katerimi lahko zagotavljamo zelo nizke temperature. Tekoči dušik ima namreč točko vrelišča -196 °C.

Redefinicija SI sistema

13.07.2018

Prvič v 200 letni zgodovini SI sistema enot bodo čisto vse enote definirane s pomočjo osnovnih fizikalnih konstant ali lastnosti atomov

Morda še niste slišali, ampak v 2019 se bo na področju merjenja zgodilo nekaj spektakularnega.  Prvič v 200 letni zgodovini SI sistema enot, ki je ustoličil meter, kilogram, sekundo, amper, kelvin, kandelo in mol kot osnovne enote, se bo zgodilo, da bodo čisto vse enote definirane s pomočjo osnovnih fizikalnih konstant ali lastnosti atomov (Boltzmannova, Planckova, Avogadrovo število, osnovni naboj elektrona itd).

Več v članku v Delu v intervjuju s prof. Janko Drnovškom najdete tukaj.

 

5 min za merjenja na RTV SLO

23.05.2018

Prispevek an TV SLO najdete tukaj.

“5 min za merjenja” je uspel!

22.05.2018

Dogodek "5 min", ki je bil uspešen. Trenutno štejemo krofe...

Znan je končni program “5 min za merjenja 2018”

15.05.2018

Program dogodka “5 min za merjenja”

10.05.2018

Letošnja predavanja na dogodku "5 min za merjenja" so še posebej zanimiva in raznovrstna. Letos nam je uspelo povabiti zanimive predavatelje in celo projekcijo eksperimentalnega dokumentarnega filma režiserja Matjaža Žbontarja, ki zelo posega na FE področje. Spodaj najdete kratke vsebine letošnjih predavanj.

 

Projekcija promo filma za kratki doku-eksperimentalni film “Rojen za umret” (Matjaz Zbontar, Fatamorgana, petek, 18. maja 2018, od 10h00 do 10h15)
Režiser in producent Matjaž Žbontar želi v kratkem filmu želim prikazati usodo človeka od rojstva do smrti.  Človeka ne bomo nikoli videli razločno, videli bomo le podatke o njegovem obstoju na monitorjih. Naše kratko življenje je vse bolj odvisno od napredka v medicini in farmaciji, tehnikah preiskav in posegov v (do pred kratkim) skrite kotičke našega vedenja o človeškem življenju. Zelo pomemben del tega doku eksperimentalnega filma je zvok, ki ga generirajo vse naštete aparature. Vsi ti nenaravni – sintetični zvoki, ki spremljajo preiskave in posege, bodo osnovni vzorci (sempli) za znanstveno fantastično zvočno podlago filma. Tako bo nastala osnovna glasbena spremljava – tema, ki se bo iz elektronske zvočne slike na koncu razvila v klasično simfonijo. Osnovni ritem (na začetku hitrejši – na koncu počasnejši) bo dajalo bitje srca in dih. Zvoki, ki nastajajo ob preiskavah bodo realni in obdelani tam, kjer jih ni (krvna slika, virusi, bakterije, animirane DNK sekvence, etc…) pa bodo sliko preplavili zvoki pretakanja tekočin, valov in oglašanja sesalcev (kiti, delfini) z globin Oceana – naše pramatere in zibelke življenja. (iz sinopsisa filma)

Redefinicija SI sistema enot (dr. Rado Lapuh, Urad RS za meroslovje, četrtek, 17. maja 2018, od 12h00 do 12h15)
Ste vedeli, da se bodo letos spremenile definicije nekaterih osnovnih enot mednarodnega SI sistema enot? Prvič po 200 letih bo vse definicije mogoče univerzalno realizirati kjerkoli in kadarkoli.

Prašiči pod stresom (doc. dr. Marina Štukelj, Veterinarska fakulteta UL, četrtek, 17. maja 2018, od 11h00 do 11h15)
Klinični pregled prašičev med drugim vključuje tudi rektalno merjenje telesne temperature, kar je (tudi za prašiče) stresno. Prašiči pod stresom so manj ješči, slabše prebavljajo in so bolj dovzetni za okužbe. Termografija naredi merjenje telesne temperature manj stresno.

Zdravljenje raka s protoni (Rok Stefanic, Cosylab, četrtek, 17. maja 2018, od 13h00 do 13h15)
Gantry je naprava za protonsko terapijo, s katero obsevamo paciente z rakom. Če vas zanima, kaj protonska terapija sploh je, kje jo že izvajamo in kako, vas vabimo na praktični prikaz

Preverjanje elektromagnetne skladnosti (Andrej Škof, SIQ, četrtek, 17. maja 2018, od 14h00 do 14h15)
Vedno večje število elektronskih naprav okoli nas zahteva učinkovito nadzorovanje elektromagnetnih motenj za njihovo nemoteno delovanje in zagotavljaje varnosti. Že v fazi razvoja in načrtovanja proizvoda mora proizvajalec v izogib dodatnim stroškom in zamudam nameniti veliko pozornosti elektromagnetnim motnjam.

Predavanje o neprizanesljivem testiranju izdelkov  (dr. Gregor Ergaver, petek, 18. maja 2018, od 11h00 do 11h15)
Izdelki za avtoindustrijo so eni najbolj testiranih izdelkov na Zemlji. S svojimi vrhunskimi preskuševanimi laboratoriji je Mahle Electric Drives Slovenija d.o.o. podjetje, ki to obvlada.

Meroslovje brez inšpektorjev!? (mag. Mojca Požar, Urad RS za meroslovje, petek, 18. maja 2018, od 12h00 do 12h15)
Merjenja so vse okoli nas. V našem vsakdanjem življenju smo obkroženi z njimi. Del merjenj v skrbi za zdravje in varnost svojih državljanov nadzoruje tudi država. Izvedeli boste, kako se preverjajo merilniki na bencinskih servisih in tehtnice v trgovinah.

 

Raziskave na UC Berkeley

05.04.2018

V aprilu 2018 je član laboratorija LMK Gregor Geršak uspešno zaključil raziskovanje na University of California v Berkeleyu.

Gregor Geršak je uspešno zaključil trimesečno raziskovanje na University of California v Berkeleyu, kjer je sodeloval v za tehnične vede novih oblikah procesiranja kvalitativnih in kvantitativnih podatkov in se izobraževal s področja teorije merjenj, psiholoških merjenj in merjenj v edukaciji.