Novice

Znan je končni program “5 min za merjenja 2018”

15.05.2018

Program dogodka “5 min za merjenja”

10.05.2018

Raziskave na UC Berkeley

05.04.2018

LMK senzor za vlago v materialih

02.10.2017

Prispevek o LMK

12.07.2017

Poletne delavnice otrok z avtizmom

11.07.2017

LMK termokamera in laganje

05.06.2017
Predvajaj video

Posnetek “5 min za merjenje 2017”

17.05.2017

Dnevi elektrotehnike

17.05.2017

“5 min za merjenje” je uspel

08.05.2017

Metrološka piramida

08.05.2017

Rezultati ocenjevanja slastnosti peciva na “5 min za merjenje”

08.05.2017
Zapri

Znan je končni program “5 min za merjenja 2018”

15.05.2018

Zapri

Program dogodka “5 min za merjenja”

10.05.2018

 

Projekcija promo filma za kratki doku-eksperimentalni film “Rojen za umret” (Matjaz Zbontar, Fatamorgana, petek, 18. maja 2018, od 10h00 do 10h15)
Režiser in producent Matjaž Žbontar želi v kratkem filmu želim prikazati usodo človeka od rojstva do smrti.  Človeka ne bomo nikoli videli razločno, videli bomo le podatke o njegovem obstoju na monitorjih. Naše kratko življenje je vse bolj odvisno od napredka v medicini in farmaciji, tehnikah preiskav in posegov v (do pred kratkim) skrite kotičke našega vedenja o človeškem življenju. Zelo pomemben del tega doku eksperimentalnega filma je zvok, ki ga generirajo vse naštete aparature. Vsi ti nenaravni – sintetični zvoki, ki spremljajo preiskave in posege, bodo osnovni vzorci (sempli) za znanstveno fantastično zvočno podlago filma. Tako bo nastala osnovna glasbena spremljava – tema, ki se bo iz elektronske zvočne slike na koncu razvila v klasično simfonijo. Osnovni ritem (na začetku hitrejši – na koncu počasnejši) bo dajalo bitje srca in dih. Zvoki, ki nastajajo ob preiskavah bodo realni in obdelani tam, kjer jih ni (krvna slika, virusi, bakterije, animirane DNK sekvence, etc…) pa bodo sliko preplavili zvoki pretakanja tekočin, valov in oglašanja sesalcev (kiti, delfini) z globin Oceana – naše pramatere in zibelke življenja. (iz sinopsisa filma)

Redefinicija SI sistema enot (dr. Rado Lapuh, Urad RS za meroslovje, četrtek, 17. maja 2018, od 12h00 do 12h15)
Ste vedeli, da se bodo letos spremenile definicije nekaterih osnovnih enot mednarodnega SI sistema enot? Prvič po 200 letih bo vse definicije mogoče univerzalno realizirati kjerkoli in kadarkoli.

Prašiči pod stresom (doc. dr. Marina Štukelj, Veterinarska fakulteta UL, četrtek, 17. maja 2018, od 11h00 do 11h15)
Klinični pregled prašičev med drugim vključuje tudi rektalno merjenje telesne temperature, kar je (tudi za prašiče) stresno. Prašiči pod stresom so manj ješči, slabše prebavljajo in so bolj dovzetni za okužbe. Termografija naredi merjenje telesne temperature manj stresno.

Zdravljenje raka s protoni (Rok Stefanic, Cosylab, četrtek, 17. maja 2018, od 13h00 do 13h15)
Gantry je naprava za protonsko terapijo, s katero obsevamo paciente z rakom. Če vas zanima, kaj protonska terapija sploh je, kje jo že izvajamo in kako, vas vabimo na praktični prikaz

Preverjanje elektromagnetne skladnosti (Andrej Škof, SIQ, četrtek, 17. maja 2018, od 14h00 do 14h15)
Vedno večje število elektronskih naprav okoli nas zahteva učinkovito nadzorovanje elektromagnetnih motenj za njihovo nemoteno delovanje in zagotavljaje varnosti. Že v fazi razvoja in načrtovanja proizvoda mora proizvajalec v izogib dodatnim stroškom in zamudam nameniti veliko pozornosti elektromagnetnim motnjam.

Predavanje o neprizanesljivem testiranju izdelkov  (dr. Gregor Ergaver, petek, 18. maja 2018, od 11h00 do 11h15)
Izdelki za avtoindustrijo so eni najbolj testiranih izdelkov na Zemlji. S svojimi vrhunskimi preskuševanimi laboratoriji je Mahle Electric Drives Slovenija d.o.o. podjetje, ki to obvlada.

Meroslovje brez inšpektorjev!? (mag. Mojca Požar, Urad RS za meroslovje, petek, 18. maja 2018, od 12h00 do 12h15)
Merjenja so vse okoli nas. V našem vsakdanjem življenju smo obkroženi z njimi. Del merjenj v skrbi za zdravje in varnost svojih državljanov nadzoruje tudi država. Izvedeli boste, kako se preverjajo merilniki na bencinskih servisih in tehtnice v trgovinah.

 

Zapri

Raziskave na UC Berkeley

05.04.2018

Gregor Geršak je uspešno zaključil trimesečno raziskovanje na University of California v Berkeleyu, kjer je sodeloval v za tehnične vede novih oblikah procesiranja kvalitativnih in kvantitativnih podatkov in se izobraževal s področja teorije merjenj, psiholoških merjenj in merjenj v edukaciji.

Zapri

LMK senzor za vlago v materialih

02.10.2017

Več o LMK senzorju najdete tukaj.

 

 

Zapri

Prispevek o LMK

12.07.2017

Na www.tromba.si je bil objavljen prispevek o merjenjih in LMK.

Prof. dr. Janko Drnovšek, FE UL: Merjeneje nemogočega je logičen nesmisel

Zapri

Poletne delavnice otrok z avtizmom

11.07.2017

LMK je sodeloval tudi pri prvi poletni delavnici, ki jih je Fakulteta za elektrotehniko organizirala za otroke s posebnimi potrebami. Več na RTVSLO.

Zapri

LMK termokamera in laganje

05.06.2017

Večina med nami se zlaže 2 do 10 krat na dan. Laganje je del preživitvenega nagona, saj si z lažmi pomagamo, ko se počutimo ogrožene. Grki so pri ugotavljanju resnice merili pulz, Afričani so si podajali ptičje jajce in čakali, komu bo počilo, Kitajci pa so v ustih morali obdržati mokro pest riža. Naše laži izdaja sprememba v govorici telesa, ko lažemo pa se spremeni tudi možganska aktivnost. Zakaj so nekateri dobri lažnivci, drugi ne? Zakaj je pri otrocih laž veliko teže prepoznati kot pri odraslih? Kako temperatura na obrazu pokaže ali lažemo in kako kriminalisti s poligrafom odkrijejo nedolžne? Kako in kje vse se vidi, da človek ne govori resnice? Več tukaj.

LMK kamera v akciji tukaj.

 

Zapri

Posnetek “5 min za merjenje 2017”

17.05.2017
Zapri

Dnevi elektrotehnike

17.05.2017

V Tehničnem muzeju v Bistri smo letos spet sodelovali na Dnevih elektrotehnike.

Zapri

“5 min za merjenje” je uspel

08.05.2017
Zapri

Metrološka piramida

08.05.2017

Če ste si vedno želeli izvedeti, kaj metrološka piramida sploh je, si jo lahko ogledate tukaj.

Zapri

Rezultati ocenjevanja slastnosti peciva na “5 min za merjenje”

08.05.2017

Mediana vseh ocen je bila v povprečju 8 % stran od prave mase (64 g), kar sploh ni slab dosežek. Smo pa med meritvami opazili, da se je masa navihančkov med spreminjanjem od slastnih zjutraj do malce manj slastnih in ne prav svežih proti popoldnevu znižala za 7 %.

Slastnost je imela v povprečju vrednost približno 5, pri čemer jo je ocenjevalo 407 ljudi (glej graf).

Hvala vsem jedcem in sodelavcem v letošnji organoleptični meritvi in Ameli, ki je vse podatke pridno vtipkala v tabele.