Objave

5 minut 2024

18.03.2024

EURAMET Poletna šola za merjenje temperature in vlažnosti

23.08.2023

Merjenje temperature na RTVSLO

01.02.2023

LMK išče mladega raziskovalca

28.12.2020
Predvajaj video

Posnetek webinarja o merjenju telesne temperature

25.11.2020

webinar “Točna in sledljiva merjenja temperature človeškega telesa”

16.11.2020
Predvajaj video

Gluha soba

13.11.2020

Nova objava – Optimization of a single tube practical acoustic thermometer

17.07.2020

Objavljen A” članek – Novel method for direct measurement of air gap anomalies in direct-drive electrical motors

17.07.2020

Magnetic effects on thermocouples (2014)

12.05.2015

A large aperture blackbody bath for calibration of thermal imagers (2013)

12.05.2015

A procedure for evaluation of non-invasive blood pressure simulators (2009)

12.05.2015
Zapri

5 minut 2024

18.03.2024

12. in 13. marca 2024 se je v avli Fakultete za elektrotehniko odvil tradicionalni, letos deveti dogodek “5 minut za merjenja”. V dveh dneh ga je obiskalo skoraj 500 obiskovalcev.

Več na RTVSLO .

Zapri

EURAMET Poletna šola za merjenje temperature in vlažnosti

23.08.2023

Poletna šola EURAMET o merjenju temperature in vlažnosti bo izpeljana v Ljubljani od 11. do 15. septembra 2023. Gostiteljica bo Univerza v Ljubljani – Fakulteta za elektrotehniko (MIRS /UL-FE /LMK).

Poletna šola, ki jo organiziramo vsakih 5 let, bo strokovnjakom, ki so novinci na področju merjenja temperature in vlage, dala uvodni pregled trenutne mednarodne tehnične infrastrukture, čemur sledi podrobnejši vpogled v discipline termičnega meroslovja, tako teoretično kot skozi praktične vaje, z namenom, da jih pripravijo za njihovo prihodnje delo.

Predavatelji Poletne šole 2023 so vodilni svetovni strokovnjaki za termometrijo iz vodilnih evropskih inštitutov in širše meroslovne skupnosti.

 

Prijavljenih je skoraj 90 udeležencev iz 36 držav (Armenija, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Kanada, Kostarika, Hraška, Češka, Danska, Egipt, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Gvajana, Irska, Italija, Kosovo, Litva, Luksemburg, Malta, Črna Gora, Nigerija, Palestina, Panama, Filipini, Saudska Arabija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Tadžikistan, Turčija, Turkmenistan, Uganda, Združeno Kraljestvo in Uzbekistan).

 

Zapri

Merjenje temperature na RTVSLO

01.02.2023

Na RTV Sloveniji smo v oddaji Ugriznimo znanost predstavljali precizijsko  merjenje temperature. Oddajo najdete tukaj.

Zapri

LMK išče mladega raziskovalca

28.12.2020

V študijskem letu 2021/22 iščemo kandidate za mesto mladega raziskovalca. Mladi raziskovalec lahko postane oseba, ki je končala študij z oceno nad 8,5 in jo zanima doktorat iz elektrotehnike. Zaposlena je na UL FE preko slovenske raziskovalne agencije ARRS. Predvidena vsebina znanstveno-raziskovalnega dela je narediti nadomestek človeka, ki bi omogočal preverjanje delovanja različnih merilnikov v medicini (npr. simulator pacienta, s katerim bi lahko preverjali delovanje merilnikov krvnega tlaka, ali simulator človeške kože, s katerim bi lahko preverjali merilnike prevodnosti kože). Mentor bo Gregor Geršak. Začetek zaposlitve bo 1. oktober 2021, kar pomeni, da mora kandidatka ali kandidat do takrat magistrirati.

Več informacij tukaj.

Zapri

Posnetek webinarja o merjenju telesne temperature

25.11.2020

V trenutni situaciji novega korona virusa je merjenje temperature človeškega telesa ena od bolj razširjenih diagnostičnih možnosti. Če je nepravilno izvedena in interpretirana, še posebej pri uporabi brezkontaktnih merilnikov, lahko vodi v napačne odločitve z resnimi posledicami. Zaradi pomembnosti ustreznega odločanja na osnovi meritev bo Laboratorij za metrologijo in kakovost LMK skupaj z Uradom RS za meroslovje organiziral webinar na tematiko ustreznega merjenja telesne temperature. Prikazani bodo osnovni merilni principi, tehnologije ter možnosti in omejitve na področju merjenja telesne temperature in nekaterih drugih povezanih meritev. Webinar je namenjen končnim uporabnikom in izvajalcem meritev telesne temperature na vseh področjih javnega življenja kot pomoč pri nabavi ustrezne opreme in predvsem zavedanju pomembnosti ustrezne interpretacije merilnih rezultatov. Vsebina webinarja: Prof. dr. Janko Drnovšek, predstojnik LMK, Fakulteta za elektrotehniko UL Predstavitev vsebine webinarja, tematik in ciljev predstavitev Dr. Samo Kopač, direktor Urad RS za meroslovje Vloga in pomen nacionalne meroslovne inštitucije za ključna merjenja v državi Prof. dr. Jovan Bojkovski, LMK, Fakulteta za elektrotehniko UL Merjenje temperature in pozicija Slovenije v globalnem prostoru Izr. prof. dr. Igor Pušnik, LMK, Fakulteta za elektrotehniko UL Možnosti brezkontaktnih merjenj temperature človeškega telesa Doc. dr. Samo Beguš, LMK, Fakulteta za elektrotehniko UL Primerjava merjenj temperature s stališča senzorskih tehnologij Izr. prof. dr. Gregor Geršak, LMK, Fakulteta za elektrotehniko UL Merjenja za odločanja

Predstavitve Samo Kopač, Jovan Bojkovski, Igor Pušnik, Samo Beguš, Gregor Geršak.

Več na straneh Urada RS za meroslovje.

Zapri

webinar “Točna in sledljiva merjenja temperature človeškega telesa”

16.11.2020

Spoštovani študenti,

ena najbolj enostavnih oblik iskanja obolelih s korona virusom je merjenje telesne temperature. Ampak taka merjenja niso čisto trivialna, predvsem pa niso vedno točna. Tega se splošna javnost itak ne zaveda, po drugi strani pa se tega vsaj malo zavedajo vsi študenti vseh merilnih predmetov na FE.

Laboratorij LMK vas vabi na webinar o merjenju telesne temperature, kjer boste izvedeli, kako se danes telesna temperatura sploh meri, kaj so problemi termokamer, kakšni so problemi odločanja, ali je nekdo zbolel ali ne, če se odločamo samo na podlagi temperature itd.

Vabljeni na zoom v torek, 24. novembra, od 13.00 do 15.00 na povezavi https://uni-lj-si.zoom.us/j/98271165304. Več tukaj.

Lep pozdrav,

Gregor Geršak v imenu LMK

Zapri

Gluha soba

13.11.2020

V Laboratoriju za metrologijo in kakovost UL FE imamo gluho sobo, ki jo uporabljamo za precizijska akustična merjenja, precizijska elektromagnetna merjenja in psihoakustične eksperimente.

Zapri

Nova objava – Optimization of a single tube practical acoustic thermometer

17.07.2020

Objavili smo članek s področja akustičnih termometrov. Pri načrtovanju praktičnega akustičnega termometra (PAT) z eno cevjo je treba upoštevati določena pogoje za optimalno delovanje. Ta članek obravnava glavna vprašanja, povezana z izgradnjo zanesljivega PAT-a. Poudariti je treba, da PAT meri razmerje časovne zakasnitve med posamezno umeritveno točko temperature (točka ledišča) in katero koli drugo temperaturo. Tukaj predstavljamo različne modele za hitrost zvoka v cevi, vključno z učinki realnih plinov in analizo pogreškov najbolj natančnega modela s simulacijo Monte Carlo. Poleg tega predstavljamo problem prekrivanja zvočnega signala in nekaj možnih rešitev, od katerih je ena možnost z dušenjem neželenega zvočnega signala, druga pa optimizacija dolžine cevi glede na parametre uporabljenega plina in specifično temperaturno območje.

Zapri

Objavljen A” članek – Novel method for direct measurement of air gap anomalies in direct-drive electrical motors

17.07.2020

V članku je predstavljen nov merilni sistem za zaznavanje anomalij zračne reže v elektromotorjih z neposrednim pogonom. Predlagana je nova metoda merjenja z uporabo şenzorskega sistema, vgrajenega v zračno režo motorja, za neposredno merjenje širine v statičnem ali dinamičnem stanju. Uporablja optični senzorski sistem (OS) za merjenje odboja infrardečega sevanja med rotorjem in statorjem. Metoda je potrjena z uporabo vzporednega merilnega sistema, ki uporablja analogni Hallov senzorski sistem (AHS), ki meri spremembo gostote magnetnega pretoka. Oba merilna sistema se umerita tako, da ju primerjamo z referenčnim laboratorijskim merilnim sistemom. Z uporabo različnih tehnik kalibracije dobimo optimalno točnost sistema z največjo dovoljeno napako 0,15 mm v merilnem območju med 0 in 2 mm. Zajema večino aplikacij elektromotorjev z neposrednim pogonom. Nova metoda merjenja je eksperimentalno potrjena z OS sistemom in validacijskim sistemom, sestavljen iz AHS sistema, integriranega na preskusno platformo (avtomobil Smart Fortwo).

Zapri

Magnetic effects on thermocouples (2014)

12.05.2015

Thermometers in laboratory environment and industrial applications are often subject to extraneous, usually unwanted and uncontrolled magnetic fields. The goal of this paper was to analyse and empirically and experimentally prove the magnetic sensitivity of thermocouples exposed to low magnetic fields: both dc and ac. The magnetic effect on ferromagnetic and non-ferromagnetic thermocouples at liquid-nitrogen-boiling point (−196 °C), ice point (0 °C), in water (17 °C) and at melting point of gallium fixed point cell (29.7646 °C) was investigated.

Zapri

A large aperture blackbody bath for calibration of thermal imagers (2013)

12.05.2015

This paper describes the problem of thermographic cameras, which are widely used for accurate measurement of temperature and not just temperature differences, which is more easy. To provide accurate and reliable measurements it is necessary to calibrate the thermal imaging camera, which allows assessment of the entire field of vision. To this end, we created a black body with a large opening, which has better temperature stability and homogeneity as the temperature sensitivity of the detector thermal imaging cameras.

Zapri

A procedure for evaluation of non-invasive blood pressure simulators (2009)

12.05.2015

In scope of research and development activities in the field of medical measuring instrumentation, we developed a procedure for evaluation of noninvasive blood pressure patient simulators, which enable reliable and repeatable testing of oscillometric automatic non-invasive blood pressure devices.

PDF